Tips en tricks voor VARKEN

Kerntemperaturen

Medium                      =          60 – 65 graden

Medium-well           =          65 – 70 graden

Well done                   =          70+ graden

De duur en kerntemperaturen kunnen verschillen afhankelijk van de manier van bereiden, de vorm en formaat van het stuk vlees en de gewenste gaarheid.

Test roasts, beenham, slow cooks en varkenshazen voor gaarheid met een degelijke vleesthermometer. Deze stop je in de zijkant van het vlees met het puntje in het midden van het vlees, zonder dat hij bot of vet raakt. Verwijder varkenshazen, hammen en zelfs slow cooks van de hitte wanneer de thermometer 5° lager aangeeft dan de gewenste gaarheid, omdat de temperatuur nog stijgt tijdens het rusten. Een vuistregel is 1 minuut rusten voor elke 100g vlees.

Varkensgehakt moeten altijd worden verwarmd tot minimaal 70°. Gaarheid is voor sommige stukken varkensvlees moeilijk te testen met een vleesthermometer. Deze stukken vlees zoals bijvoorbeeld spareribs worden aangeduid met “gaar”. Voorgekookte ham kan worden opgewarmd tot 60° of je kunt het koud eten, maar verse ham moet worden verwarmd tot 65°-70°.