Ananas met gamba’s

Een Braziliaans gerecht

  • Voorbereiding: 30 minuten/BBQ: 10 minuten
  • Kerntemperatuur niet belangrijk
  • BBQ temperatuur 200 graden
  • Indirect

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Snijd de ananas doormidden. Haal van elke helft het vruchtvlees eruit.

Stap 2: Snijdt 2 tenen knoflook, een ui en wat peterselie fijn. Rijg de gamba’s aan een stokje.

Stap 3: Verwarm de bbq tot 200 graden direct. Grill de gamba’s 1 minuut aan elke kant en de ananas 3 minuten aan elke kant.

Stap 4: Snijdt de ananas in blokjes. Zet een pan met boter op het vuur. Voeg de knoflook, de ui en de kokosmelk toe. Meng door en daarna de smeerkaas. Meng weer goed door. Voeg de ananas, de gamba’s en de peterselie toe en meng het geheel tot een stroperige substantie.

Stap 5: Vul de lege ananashelften. Daarna wat Parmezaanse kaas erover en leg de helften op een indirecte BBQ op 200 graden. Laat 10 minuten liggen totdat de kaas bruin wordt. Serveer met rijst.

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Zorg voor een grote ananas en het liefst een rijpe. Deze zijn zoeter en zachter. Snijdt hem in de lengte doormidden en houdt de kroon netjes. Pak een klein mesje en snijdt rondom in en probeer de helften er in 1 geheel uit te krijgen, deze helften moeten immers nog op de grill. Pak een lepel en hol de ananas zo netjes mogelijk uit. Dit vruchtvlees hoef je niet te bewaren.

Stap 2

Pak de 2 tenen knoflook, de uit en de peterselie en snijdt alles fijn. Zorg dat de gamba’s ontdooit zijn en steek ze op een spies of stokje om te grillen.

Stap 3

De BBQ moet 200 graden direct zijn. Leg de gamba’s en de ananas naast elkaar op de grill. Grill de gamba’s maximaal een minuut aan elke kant anders worden ze droog en te gaar. De ananas mag 3 minuten aan elke kant en zorg voor wat grillstrepen. Grill met open of gesloten deksel.

Stap 4

Snijdt de gegrilde ananas in kleine blokjes. Zet een pan op het vuur met een beetje boter. Voeg daarna eerst de knoflook toe, daarna de ui en zorg dat de ui en knoflook een beetje bruin worden. Voeg de kokosmelk toe en daarna de smeerkaas (La Vache Qui Rit is prima). Spatel alles door elkaar en zet het vuur wat lager. na een minuut zal er een romige substantie ontstaan. Voeg nu de ananas en de gamba’s toe. Roer door elkaar een zet het vuur uit. Voeg als laatste de fijngehakte peterselie toe.

Stap 5

Vul beide helften van de ananas met het mengsel. Vul niet boven de rand. Bestrooi het geheel rijkelijk met Parmezaanse kaas of met een andere geraspte kaas die je lekker vindt. Zorg dat je BBQ klaar is voor indirect met een temperatuur van 200 graden. Leg beide ananashelften op het rooster en sluit het deksel. Wacht 10 minuten. Als de kaas bruin wordt is je gerecht klaar. Serveer met rijst en eet smakelijk!

Boodschappenlijst

  • Grote gepelde gamba’s, ongeveer 250 gram

  • 1 grote ananas, zo rijp mogelijk

  • 125 ml kokosmelk, 250 gram smeerkaas, 100 gram geraspte kaas

  • 2 tenen knoflook en een ui

  • Een bosje peterselie