Armadillo Eggs

de pittige gehaktballetjes

  • Voorbereiding: 15 minuten/BBQ: 30 minuten
  • Kerntemperatuur 70 graden
  • BBQ temperatuur 140 graden
  • Indirect

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Haal de pitjes uit de jalapenos en vul ze met de roomkaas, koriander en cheddar.

Stap 2: Verdeel de gehakt in even grote ballen als dat je jalapenos hebt. Maak de bal plat, leg de jalapeno in het midden en vouw de gehakt er omheen. Besprenkel de eggs rijkelijk met rub.

Stap 3: Verwarm de bbq tot 170 graden indirect, voeg wat rookhout toe en leg de eggs op het rooster. Laat ze 20 minuten roken.

Stap 4: Maak de BBQ saus volgens recept (zie hieronder). Lak de eggs met een siliconenkwastje.

Stap 5: De saus moet even zetten dus laat de ballen nog 10 minuten garen. Daarna opensnijden en serveren met je zelfgemaakte bbq saus.

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Voor 5 eggs heb je ongeveer 500 gram gemengd gehakt nodig. Alleen rundergehakt kan ook, maar zal een droger eindresultaat geven omdat het vetgehalte lager is. Uiteraard heb je voor 5 ballen ook 5 jalapeno pepers nodig.

Neem 10 gram koriander en pluk de blaadjes van de steeltjes. Snijdt daarna zo fijn mogelijk. Rasp daarna 50 gram cheddar kaas (of koop al geraspt). Voeg dit bij 50 gram roomkaas en meng het geheel goed door elkaar. Hol de jalapenos uit en vul daarna met het mengsel. Stop ze zo vol mogelijk.

Stap 2

Draai 5 gelijke ballen van het gehakt. Druk ze daarna plat en leg de jalapeno in met midden. Vouw het gehakt eromheen zodat de vorm van een ei ontstaat. Strooi daarna flink wat rub over de eggs en zorg dat alle kanten bedekt zijn met een laagje. Wij zijn erg fan van de piggy mix van Smokey Goodness, maar als je zelf een favoriete rub hebt is dat natuurlijk ook prima.

Stap 3

De BBQ moet 170 graden indirect zijn. Voeg een chunk rookhout toe, bijvoorbeeld kersen of appelhout. Het mag ook wat scherper hout zijn zoals beuken of eiken. Leg de eggs op het rooster en laat ze 20 minuten roken.

Stap 4

Na 20 minuten is het tijd om de eggs te lakken. Maar niet voordat we de saus hebben gemaakt:

Zet een pan op het vuur en voeg 10 ml cola, 10 ml appelsap en 10 ml worcestersaus toe. Breng tot kookpunt en voeg dan direct 10 gr rub toe, 10 gr bruine suiker en een klein scheutje Tabasco. Laat de suiker oplossen. Voeg als laatste 100 gram ketchup toe en 10 gr honing. Meng goed door en zet het vuur uit. Giet wat in een kommetje en gebruik een siliconenkwastje om de eggs te lakken. Draai ze daarna om en doe de andere kant. Grill daarna nog 10 minuten.

Stap 5

De saus moet “opdrogen” dus laat de eggs nog even met rust. Controleer de kerntemperatuur als je er zeker van wilt zijn (70 graden voor gehakt). Als de saus nog te nat is kun je ze nog een paar minuten laten liggen. Haal ze van de BBQ en snijdt de ballen doormidden. Serveer met je zelfgemaakte saus en eet smakelijk!

Boodschappenlijst

  • Gemend gehakt, 500 gram voor 5 eggs

  • 5 jalapenos, 50 gram cheddar, 50 gram roomkaas en 10 gram koriander

  • Rub. In dit recept gebruiken we Smokey Goodness Pig Powder. Eigengemaakte rub is ook een goede optie.

  • 10 gram van: – bruine suiker – worcestersaus – rub – coca cola – appelsap – honing

  • 100 gram ketchup