Beer Can Chicken

De klassieker met een twist

  • Voorbereiding: 5 minuten/BBQ: 55 minuten
  • Kerntemperatuur 73 graden
  • BBQ temperatuur 170 graden
  • Indirect

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Maak de huid los van de borst en van de dijen. Verwijder losse stukjes huid.

Stap 2: Rub de gehele kip en zorg dat je ook onder de huid wat rub wrijft.

Stap 3: Verwarm de bbq tot 170 graden indirect en plaats het blikje bier op de bbq zodat het opwarmt.

Stap 4: Plaats de kip op het hete bierblikje en grill ongeveer 50 minuten. Maak intussen de ranch saus. Zie uitgebreide handleiding voor details.

Stap 5: Na een totale grilltijd van 50 minuten check je de kerntemperatuur in het dikste gedeelte van de borst. Mik op 70 tot 75 graden. Enjoy!

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Koop een hele kip van ongeveer 1 kg tot 1,5 kg afhankelijk van het aantal personen. 1 kg kip is voor 2 a 3 personen voldoende.

Maak de huid los van de kip door met je vingers onder de huid te gaan en deze les te wrikken. Doe de voorkant en achterkant en probeer de poten mee te nemen. Snijd losse stukken vel weg. Dit ziet er niet lekker uit en voegt niets toe.

Stap 2

Rub de hele kip en ook vooral de stukken onder de huid zoals de borstfilets. Als je alleen de huid rubt komt er geen smaak op de poten of borstfilets, dus het voegt zeker wat toe als je onder de huid kruiden wrijft.

Stap 3

Verwarm je bbq tot 170 graden indirect. Een waterschaal is niet nodig, want je wilt een crispy eindresultaat. Neem een flinke teug uit het blikje bier en zet het blikje op het rooster zodat het kan voor verwarmen. Sla deze stap niet over. Als je de koude kip over een koud blikje bier trekt duurt het veel langer voordat het midden van de kip opwarmt op de bbq. Je krijgt dus een uitgedroogde buitenkant voordat de binnenkant goed op temperatuur is.

Je hoeft geen kruiden toe te voegen aan het bier. Ondanks wat veel recepten schrijven voegt dit niets toe aan de smaak. De smaak komt van de rub, het rookhout en in dit geval de ranch saus.

Stap 4

Haal het blikje nu even van de bbq (let op: het blikje is heet) en voeg een stuk rookhout toe. Plaats het rooster terug. Zet de kip op het blikje bier. Gebruik een tang om het blikje op zijn plek te houden of vraag iemand om je even te helpen.

Meng voor de ranch 100 gram mayonaise, 100 gram zure room, 100 gram karnemelk door elkaar. Snijdt het sjalotje en de bieslook (ongeveer 10 gram) heel klein en pers de teen knoflook. Voeg alles door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer het geheel tot een gladde saus.

Stap 5

Na een totale bbq tijd van 50-55 minuten zal de kip klaar zijn. Controleer de kerntemperatuur in het dikste gedeelte van de borst en mik op 73 graden. Haal de kip en het blikje van de bbq en laat een minuut of 10 rusten op kamertemperatuur. Haal de kip van het blik. Verwijder eerst de poten, daarna de borstfilets en als laatste de vleugels. Serveer met de ranch saus. Eetse!

Boodschappenlijst

  • Een hele kip van 1 tot 1,5 kg

  • Een blikje bier

  • Rub. In dit recept gebruiken we Smokey Goodness Cheeky Chicken. LetzQ Chicken Rub is ook een goede optie.

  • 100 gram mayonaise, 100 gram zure room, 100 gram karnemelk

  • 1 teentje knoflook, 1 sjalot, 10 gram bieslook

  • Rookhout, bijvoorbeeld appel of kersenhout