Entrecote met port

In samenwerking met:

HP van Linschoten

  • Voorbereiding: 20 minuten/BBQ: 5 minuten
  • Kerntemperatuur niet relevant
  • BBQ temperatuur niet relevant
  • Direct

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Bak de spek uit, voeg de pijnboompitten toe (1 minuut) en daarna de kappertjes (30 seconden). Zet apart.

Stap 2: Snijdt een ui fijn. Bak de ui tot hij glazig is en knijp daarna een halve citroen erover uit. Voeg 100 ml port toe. Kook ondertussen de pasta beetgaar. Als de port zachtjes kookt voeg je de pasta toe. Roer goed door en zet apart.

Stap 3: Verwarm de BBQ tot de kolen gloeiend heet zijn. Kruid de steaks, maar gebruik geen rub.

Stap 4: Grill de steaks 1 minuut aan elke kant. Daarna nog 30 seconden aan elke kant.

Stap 5: Beleg een bord met wat rucola. Daarna een handje pasta. Snijdt de steak haaks op de draad en leg bovenop de pasta. Strooi er wat van het mengsel spek/pijnboompitten/kappertjes overheen en als laatste de Parmezaanse kaas. Enjoy!

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Zet een pan op middelhoog vuur en bak de spekjes (100 gram) uit. Je wilt de spekjes net niet krokant hebben. Voeg 3 eetlepels pijnboompitten toe en bak deze 1 minuut mee tot ze lichtbruin zijn. Voeg daarna 3 eetlepels kappertjes toe en bak het mengsel nog 30 seconden. Pak een zeef en maatbeker zodat ze het vet kunt laten afdruipen. (of een stuk keukenpapier op een bord)

Stap 2

Snipper een ui.

Bak de ui in dezelfde pan als de spekjes. Gebruik eventueel nog een beetje olijfolie. Bak de ui tot hij glazig is en knijp daarna een halve citroen erover uit. Roer even kort door en voeg daarna 100 ml port toe. Kook ondertussen de pasta beetgaar en giet af in een vergiet. Als de port zachtjes kookt voeg je de pasta toe. Roer goed door tot de pasta alle port heeft opgenomen en zet apart.

Stap 3

Steek de BBQ aan en laat m goed heet worden. De kolen moeten gloeien. Gebruik bij voorkeur een gietijzeren rooster voor mooie grill strepen. Kruid de steaks, maar gebruik geen rub. Rub bevat suiker en dat zal verbranden. We gebruiken Rotterdams steakkruiden, maar gewoon peper zout is ook erg lekker.

Stap 4

Grill de steaks 1 minuut aan elke kant. Daarna draai je de steaks kruislings voor een mooie grill ruit. Grill nog 30 seconden aan elke kant. (afhankelijk van de dikte van de steak)

Stap 5

Beleg een bord met wat rucola. Daarna een handje pasta bovenop de rucola. Snijdt de steak haaks op de draad in plakjes de dikte van een potlood en leg bovenop de pasta. Strooi er het mengsel van spek/pijnboompitten/kappertjes overheen en als laatste de Parmezaanse kaas. Enjoy!

Boodschappenlijst

  • 2 mooie entrecotes, bijvoorbeeld dry-aged. Voor het beste vlees ga je naar VanLinschoten.

  • Goede steakkruiden (of peper zout).

  • 100 gr gerookte spekreepjes, 3 eetlepels pijnboompitten, 3 eetlepels kappertjes, 1 halve citroen, 1 ui, 100 ml port

  • Pasta voor 2 personen, een zakje rucola