Ribeye

flame-grilled

  • Voorbereiding: 5 minuten/BBQ: 10 minuten
  • Kerntemperatuur 48 graden
  • BBQ temperatuur 225 graden
  • Direct

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Rub the ribeye met zout, liefst zoutvlokken. Laat het zout even intrekken, ongeveer 15 minuten. Verwarm je BBQ tot 225 graden direct.

Stap 2: Leg de Ribeye op het rooster. Ga uit van 2,5 minuut per kant. Als het vet gaat smelten zullen vlammen ontstaan. Dat mag maar niet teveel, pas op verbranden.

Stap 3: Mik op een kerntemperatuur van 48 graden. Haal de ribeye van de BBQ en laat hem ongeveer 10 minuten rusten, zodat de kern ongeveer 55 graden wordt (medium-rare).

Stap 4: Snijdt de ribeye in potlood-dikke plakjes en strooi er wat grof gemalen peper over. Zout naar smaak toevoegen. Serveer met rode wijn.

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Koop een grote, maar vooral dikke ribeye. Denk aan minimaal 3 cm dik, liever nog 4 cm. Leg de ribeye op een snijplank en wrijf aan alle kanten het zout. Het liefst zoutvlokken, al dan niet gerookte zoutvlokken. Laat het zout ongeveer 15 minuten intrekken. De ribeye komt nu ook op kamertemperatuur. Verwarm intussen je BBQ tot 225 graden direct.

Het zout onttrekt vocht aan het vlees, maar als dat proces klaar is nemen de spiervezels het vocht (nu vermengt met zout) weer op. Daarom is dat rustmoment zo belangrijk.

Stap 2

Leg de ribeye op het rooster. Houdt het deksel nog even open zodat het vuur goed kan aanwakkeren. Het vet van de ribeye zal langzaam gaan smelten en ervoor zorgen dat vlammen ontstaan. Een beetje vlammen kan geen kwaad maar voorkom dat je ribeye midden in het vuur ligt. Je vlees verbrandt dan heel snel en dat is niet de bedoeling. Bij teveel vlammen simpelweg deksel sluiten. Zet een timer aan en draai elke 2,5 minuut je vlees (als de ribeye 3 cm dik is).

Stap 3

Na 10 minuten controleer je de kerntemperatuur. Als de kern ongeveer 48 graden is mag de ribeye van het vuur. Leg hem op een snijplank en blijf er ongeveer 10 minuten vanaf. Geen folie, niet afdekken, niet in prikken… Niks. De kerntemperatuur zal nog 7-8 graden stijgen tot 55 graden (medium-rare).

Stap 4

Snijdt de ribeye aan vanaf de dunne kant. Snijdt plakjes met de dikte van een potlood. Voor het serveren strooi je er nog wat grof gemalen peper over of nog wat zoutvlokken naar smaak. Serveer met een rode wijn en geniet ervan!

Boodschappenlijst

  • Ribeye. Ongeveer 800 gr – 1 kg. Minimaal 3 cm dik, liefst dikker.

  • Zout. Liefst saltflakes van bijvoorbeeld Maldon.

  • Een goede vleestang en kernthermometer.