Tarte Tatin

met gegrilde mango

  • Voorbereiding: 30 minuten/BBQ: 25 minuten
  • Kerntemperatuur niet relevant
  • BBQ temperatuur 200 graden
  • Direct

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Pak een pan of skillet en vet de randen goede in. Leg op de bodem een rondje bakpapier. Verwarm in een pannetje de suiker tot het is gesmolten. Haal van de hitte en voeg de boter toe. Als de boter is gesmolten in de skillet gieten.

Stap 2: Snijd de mango in grote stukken en verwijder de schil. Grill op een BBQ tot er mooie strepen zichtbaar zijn. Snijdt daarna in kleine partjes en vul de skillet.

Stap 3: Rol het bladerdeeg uit met een deegroller tot het precies groot genoeg is om de skillet te bedekken. Duw het bladerdeeg aan de randen langs de mango en vouw het iets naar binnen.

Stap 4: Zorg dat de BBQ precies 200 graden is en bak voor ongeveer 25 minuten. Maak ondertussen de crème fraîche met 1 stokje vanille, wat limoenrasp en poedersuiker. Klop het mengsel goed op.

Stap 5: Laat de trate tatin minimaal 30 minuten afkoelen. Leg een groot bord onderste boven op de skillet en draai vervolgens het geheel om zodat de tarte tatin loskomt van de pan. Stukjes mango die zijn achtergebleven mag je terug leggen. Serveer met de crème fraîche.

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Pak een pan of skillet en vet de randen goed in, dit zorgt dat het bladerdeeg straks niet aan de randen blijft plakken. Leg op de bodem een rondje bakpapier, je kunt het vrij makkelijk uit een vel knippen. Verwarm in een pannetje de suiker tot het is gesmolten, zet het vuur niet te hoog. Haal van de hitte en voeg de boter toe. Als de boter is gesmolten in de skillet gieten. Laat daarna even afkoelen voordat je de mango erin doet.

Stap 2

Zet je BBQ alvast aan. Snijdt daarna de mango in grote stukken en verwijder de schil. Dit gaat het makkelijkst door de boven en onderkant eraf te snijden en dan het schilletje eraf te snijden zoals op de foto. Grill op een hete BBQ tot er mooie strepen zichtbaar zijn, denk aan een minuut per kant. Snijdt daarna in kleine partjes en vul de skillet zodat de hele bodem bedekt is. Sommige dikke stukjes kun je nog een keer doorsnijden voor een groter oppervlak.

Stap 3

Haal de plastic velletjes van het bladerdeeg en zorg dat ze ontdooit zijn. Leg 4 plakjes boven op elkaar en rol nu het bladerdeeg uit met een deegroller tot het precies groot genoeg is om de skillet te bedekken. Duw het bladerdeeg aan de randen langs de mango richting de bodem. Je hoeft niks weg te snijden, vouw het gewoon naar binnen.

Stap 4

Zorg dat de BBQ precies 200 graden is en bak de tarte tatin voor ongeveer 25 minuten. Maak nu de crème fraîche. Schrap het merg uit 1 stokje vanille, rasp ongeveer 1 eetlepel limoenschol en voeg 1 eetlepel poedersuiker toe. Klop het mengsel goed op dan wordt het luchtiger.

Stap 5

Laat de tarte tatin minimaal 30 minuten afkoelen. Draai hem vooral niet meteen om, de karamel is heel vloeibaar en zal er dus gelijk uitlopen. Wacht ook niet te lang want dan is het keihard. Mocht het te vast zitten in de pan kun je hem kort op het gasfornuis verwarmen. De karamel wordt dan weer zacht en hij laat makkelijker los uit de pan.

Leg een bord op de bovenkant van de pan. Draai hem in 1 beweging om, vooral niet aarzelen. Haal de pan voorzichtig van het bord. Er zullen ongetwijfeld 1 of 2 eigenwijze stukjes mango tussen zitten die aan de pan vast blijven zitten. Niet erg, gewoon terug leggen op de lege plekjes in de tarte tatin. Serveer met de crème fraîche en eet smakelijk!

Boodschappenlijst

  • 2 grote (rijpe) mango’s

  • 4 plakken bladerdeeg (diepvries)

  • 100 gram suiker en 50 gram boter voor de karamel

  • 125 gram crème fraîche – 1 eetlepel poedersuiker – 1 stokje vanille – 1 limoen