Gerookte noten

de ideale borrelsnack

  • Voorbereiding: 5 minuten/BBQ: 60 minuten
  • Kerntemperatuur niet relevant
  • BBQ temperatuur 130 graden
  • Indirect

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Vul een schaal met je favoriete nootjes. Bovenstaande is slechts een voorbeeld.

Stap 2: Was de nootjes onder de kraan en giet ze af. Niet droog maken, nat hecht de rub beter.

Stap 3: Meng 2 eetlepels rub door de noten. Verdeel de rub goed. Verwarm je BBQ tot 130 graden indirect. Voeg een blokje rookhout toe.

Stap 4: Leg de noten in een gietijzeren pan of beter nog een schaal waar je normaal groente op roostert. Vergeet niet elke 15 minuten de nootjes te schudden zodat ze niet aanbranden.

Stap 5: Na een totaal van 60 minuten zijn de noten klaar. De warme noten zijn zacht, dus laat ze eerst 30 minuten afkoelen. Serveren met een ijskoud biertje.

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Kies als eerste noten die je lekker vindt. Vrijwel alle noten kun je roken. Koop ongezouten noten, want je maakt met rub de smaak. Maak een mooie mix, je kunt ook gelijk 2 of 3 schalen maken. De noten blijven zeker 3 tot 4 weken goed.

Stap 2

Houdt de schaal onder de kraan en maak de noten goed nat. Dit kan ook met een vergiet. Droog de noten niet af. Ze moeten nat zijn zodat de rub goed blijft kleven.

Stap 3

De BBQ moet 130 graden indirect zijn. Voeg een chunk rookhout toe, bijvoorbeeld kersen of appelhout. Meng 2 grote eetlepels rub door de noten. Gebruik meer rub als je meer noten gaat roken. Het blijft een kwestie van smaak, dus probeer vooral uit welke hoeveelheid en welke rub jij lekker vindt. Wij gebruiken in dit recept een zelfgemaakte rub voor rund. Maar een rub op kerriebasis voor bijvoorbeeld kip is ook erg lekker.

Stap 4

Leg de noten in een gietijzeren pan (een skillet) of beter nog een schaal waar je normaal groente op roostert. Weber verkoopt deze schalen, ze heten vegetable basket. Plaats op het rooster in het midden van de bbq.

Vergeet niet elke 15 minuten de nootjes te schudden of door te roeren met een lepel zodat ze niet aanbranden.

Stap 5

Na een totaal van 60 minuten zijn de noten klaar. De warme noten zijn zacht, dus laat ze eerst 30 minuten afkoelen. Niet gelijk in je mond stoppen, ze zijn erg heet! Serveren met een ijskoud biertje.

Boodschappenlijst

  • Gemende noten, 500 gram voor 1 batch

  • Rub. Eigengemaakte rub is een goede optie.