Gerookte zalmfilet

Op cederhout

  • Voorbereiding: 15 minuten/BBQ: 20 minuten
  • Kerntemperatuur 50 graden
  • BBQ temperatuur 170 graden
  • Direct

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Pekel de filets met speciaal pekelzout voor vis/zalm. Zet ze in de koelkast voor ongeveer 3 uur.

Stap 2: Spoel de filets af onder de kraan. Doe dit grondig zodat al het zout eraf is. Leg de zalm op de cederhouten plank en verwarm je bbq tot 170 graden direct.

Stap 3: Plaats de zalm voor ongeveer 20 minuten op de bbq. Maak in de tussentijd de dillesaus. Pluk en snijd de dille fijn. Verwarm in een pan de kookroom, de citroenrasp, 1 eierdooier, de boter en knijp een halve citroen uit. Meng goed tot een romige saus en voeg als laatste de dille toe.

Stap 4: Check na 20 minuten de kerntemperatuur van de zalm. Als hij 50 graden is mag hij van de BBQ. Serveer met de dillesaus en een lekkere witte wijn.

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Voor het pekelen gebruiken we speciaal pekelzout. Pekelen van vis heeft meerdere doelen: Het helpt om de vis te kruiden, wat de smaak verbetert. En omdat het overtollig vocht uit de vis trekt zal de smaak intenser worden. Als laatste: door gedeeltelijk spiervezels af te breken zorgt dit ervoor dat het eiwit niet uitdroogt.

Pekel de zalmfilets rijkelijk met het zout aan alle kanten. Behalve de velkant. Zet de zalm voor minimaal 2 uur terug in de koelkast. Na 2 tot 3 uur zal er een plasje vocht onder de filets ontstaan.

Stap 2

Spoel nu de filets grondig af onder de kraan. Vergeet de filets niet droog te deppen met keukenpapier. Hierna kun je eventueel nog wat dille over de filets sprenkelen. Verwarm de BBQ tot 170 graden direct, de kolen mogen best wat vlammen afgeven. We leggen de filets namelijk op een cederhoutenplank. Door direct te grillen zal de plank gaan roken wat zijn smaak afgeeft aan de zalm. Als je plankje niet wil roken is hij of te nat of je vuur niet heet genoeg. In noodgevallen kun je zelf wat rookhoutsnippers op de kolen strooien.

Stap 3

Plaats de zalm voor ongeveer 20 minuten op de bbq. Maak in de tussentijd de dillesaus. Pluk en snijd de dille fijn. Verwarm op laag vuur in een pan de 150 ml kookroom, een eetlepel citroenrasp, een eierdooier, een klontje boter en knijp een halve citroen uit. Meng goed tot een romige saus en voeg als laatste de dille toe.

Stap 4

Na ongeveer 20 minuten kun je de kerntemperatuur van de zalm controleren. De zalm is medium-rare bij ongeveer 50 graden. Zorg dus dat je niet boven de 50 graden gaat, anders is de kans groot dat hij uitdroogt. Serveer op een bord met een streep van je zelfgemaakte dillesaus. Zalm gaat uitstekend met een droge witte wijn. Enjoy!

Boodschappenlijst

  • Zalmfilets, 200 gram per stuk

  • Voor de dillesaus: 10 gram dille, 1 citroen, 1 eetlepel boter, 1 eierdooier, 150 ml kookroom

  • Pekelzout

  • Cederhoutenplank