Lamskroon

Met kalfsgehakt

  • Voorbereiding: 20 minuten/BBQ: 75 minuten
  • Kerntemperatuur 60 graden voor lamsrack
  • BBQ temperatuur 150 graden
  • Indirect

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Snijdt de knoflook, tijm en rozemarijn heel erg fijn en meng door elkaar met 1 eetlepel oregano.

Stap 2: Pak een kleine breinaald en rijg de lamsracks aan elkaar met de binnenkant naar buiten. Ga aan beide kanten achter het eerste bot langs. Wrijf de buitenkant ruim in met het kruidenmengsel.

Stap 3: Verwarm de BBQ tot 150 graden indirect. Meng ondertussen het kalfsgehakt met het overige kruidenmengsel, 25 gram paneermeel en 1 theelepel peper en 1 theelepel zout. Druk de bal via de bovenkant in de kroon tot ongeveer 1 cm onder de rand.

Stap 4: Plaats de kroon op de BBQ en gaar 75 minuten. Kerntemperatuur in het lamsrack is dan ongeveer 60 graden (medium). Als bijgerecht 2 aardappels in aluminiumfolie erbij leggen.

Stap 5: Snijdt taartpunten uit het lamsrack. Doe dit voorzichtig zodat het kalfsgehakt niet los komt van het lamsrack. Serveer met de gepofte aardappel en wat crème fraîche met geraspte citroen en zeer fijn gesneden rode peper.

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Snijd de knoflook in zeer kleine blokes. Daarna de tijm en rozemarijn heel erg fijn hakken en meng goed door elkaar. Voeg als laatste 1 eetlepel oregano toe.

Stap 2

Pak een kleine breinaald (of grote naald) en rijg de lamsracks aan elkaar met de binnenkant naar buiten. Ga aan beide kanten net achter het eerste botje langs (zie foto’s). Leg een stevige/dubbele knoop zodat het niet los kan schieten. Beste is een Butcher’s Knot. Kijk op YouTube hoe dat precies gaat. Wrijf de buitenkant, onderkant en zijkant ruim in met het kruidenmengsel.

Stap 3

Verwarm de BBQ tot 150 graden indirect. Meng ondertussen het restant wat je over hebt van het kruidenmengsel met 25 gram paneermeel en 1 theelepel peper en 1 theelepel zout. Mix even goed door elkaar en vermeng het daarna met het kalfsgehakt. Druk de bal via de bovenkant in de kroon tot ongeveer 1 cm onder de rand. Dit is even pielen en duwen en trekken.

Stap 4

Plaats de kroon op de BBQ en gaar 75 minuten. Als bijgerecht kun je aardappelen poffen. Wikkel 2 aardappelen in aluminiumfolie en leg deze ernaast. Een uur is voldoende voor de aardappelen. Zet alvast wat crème fraîche klaar en snijdt een pepertje heel fijn.

Stap 5

De kerntemperatuur in het lamsrack is na 75 minuten ongeveer 60 graden (medium). Het is belangrijk om dit te checken voordat je het lamsrack verwijdert van de BBQ. Lamsrack is bij 55 graden kern medium-rare maar dan is er het risico dat het gehakt nog niet gaar is. Kalfsgehakt mag een heel klein beetje rosé blijven maar zeker niet rare. Als de lamskroon klaar is gaan we het bord opmaken. Snijdt taartpunten uit het lamsrack. Doe dit voorzichtig zodat het kalfsgehakt niet los komt van het lamsrack. Leg de taartpunt op zijn kant op het bord.

Serveer met de gepofte aardappel en wat crème fraîche met geraspte citroen en zeer fijn gesneden rode peper. Eet smakelijk!

Boodschappenlijst

  • 2 lamsracks (ongeveer 400 gram per stuk) www.hpvanlinschoten.nl

  • 400 gram kalfsgehakt www.hpvanlinschoten.nl

  • 10 gram rozemarijn, 10 gram tijm, 1 knoflookteen, 1 eetlepel oregano

  • 25 gram paneermeel, 1 theelepel zout, 1 theelepel peper

  • 2 grote aardappelen, 100 ml crème fraîche, 1 citroen, 1 rode peper