Lomo Al Trapo

In samenwerking met:

HP van Linschoten en Van Steenderen Wines

  • Voorbereiding: 20 minuten/BBQ: 20 minuten
  • Kerntemperatuur 50 graden
  • BBQ temperatuur niet relevant
  • Direct

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Verwijder het zilvervlies van de ossenhaas. Drenk de theedoek in de rode wijn.

Stap 2: Verdeel het zout over de theedoek, ongeveer 1 cm dik. Strooi er grof gemalen peper over. Plaats de ossenhaas op het zout en rol hem voorzichtig op. Bind het geheel vast met slagerstouw.

Stap 3: Vul de BBQ tot de rand met kolen en steek de kolen aan. Leg daarna de ossenhaas direct op de kolen. Vergeet niet een hitte bestendige kernthermometer te plaatsen in het dikste gedeelte van de ossenhaas. Draai de ossenhaas elke 4/5 minuten tot de kerntemperatuur 40 graden is. Bij een ossenhaas van 1,5 kg zal dit ongeveer 20 minuten zijn.

Stap 4: Haal de ossenhaas van de kolen en laat hem rusten tot een kerntemperatuur van 50 graden is bereikt (ongeveer 5 minuten). Grill ondertussen 2 maiskolven direct op de kolen. Draai elke minuut tot ze bijna zwart zijn.

Stap 5: Snijdt de ossenhaas aan in het dikste stuk en breek de zoutkorst. Verwijder de stukken theedoek en maak de ossenhaas zo goed mogelijk schoon. Snijd dikke plakken van de ossenhaas. Snijd een limoen doormidden en rasp hiermee de maiskolven tot het zwart weg is. Serveer met het restant van de rode wijn en enjoy!

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Verwijder het zilvervlies van de ossenhaas. Gebruik een fileermes en steek dit onder het zilvervlies door. Daarna naar links/rechts snijden zodat het vlies los komt van de rest van het vlees. Drenk de theedoek in de rode wijn. Let op! Een halve fles is genoeg. Gebruik hiervoor een ovenschaal.

Stap 2

Verdeel het zout over de theedoek en maak een laag van ongeveer 1 cm dik. Zorg dat het zout aan 1 kant de rand raakt. Strooi grof gemalen peper over het zout. Plaats de ossenhaas op het zout en rol hem voorzichtig op. Het lijkt heel erg op het maken van sushi. Bind het geheel vast met slagerstouw. Vergeet ook de uiteinden niet iets naar binnen te vouwen.

Stap 3

Vul de BBQ tot de rand met kolen en steek de kolen aan. Leg daarna de ossenhaas direct op de kolen. Vergeet niet een hitte bestendige kernthermometer te plaatsen in het dikste gedeelte van de ossenhaas. Maak met een scherp mes een klein puntje in de theedoek waar de probe doorheen kan. Draai de ossenhaas elke 4/5 minuten tot de kerntemperatuur 40 graden is. Bij een ossenhaas van 1,5 kg zal dit ongeveer 20 minuten zijn. De theedoek zal vroeg of laat gedeeltelijk verbranden, houdt dit in de gaten. Ook zal het geheel uitharden, immers wordt het zout een korst.

Stap 4

Haal de ossenhaas van de kolen en laat hem rusten tot een kerntemperatuur van 50 graden is bereikt (ongeveer 5 minuten). Laat de ossenhaas buiten rusten, de theedoek zal flink roken. Grill ondertussen 2 maiskolven direct op de kolen. Draai elke minuut tot ze bijna zwart zijn. Wees niet bang voor zwarte plekken. Tijdens het raspen gaat dit er allemaal af.

Stap 5

Snijdt de ossenhaas aan in het dikste stuk en breek de zoutkorst. Verwijder de stukken theedoek en maak de ossenhaas zo goed mogelijk schoon. Verwijder al het zout en eventueel losse stukken theedoek. Snijd dikke plakken van de ossenhaas. Garneren met peper en zout is niet nodig. Snijd een limoen doormidden en rasp hiermee de maiskolven tot het zwart weg is. Serveer met het restant van de rode wijn en enjoy!

Boodschappenlijst

  • Een goede ossenhaas. In dit recept gebruiken we een graan gevoerde Black Angus ossenhaas. Voor het beste vlees ga je naar VanLinschoten.

  • Zeezout, geen keukenzout. Zout met een grove korrel is het beste.

  • Rode wijn. In dit recept gebruiken we deze wijn van Van Steenderen Wines

  • Slagerstouw

  • Een theedoek