MOINK Balls

Rund en varken in een balletje

  • Voorbereiding: 20 minuten/BBQ: 30 minuten
  • Kerntemperatuur 70 graden
  • BBQ temperatuur 140 graden
  • Indirect

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Meng de gehakt met 1 ei, de parmezaanse kaas, het paneermeel, de melk en 2 eetlepels rub.

Stap 2: Maak van het mengsel even grote ballen, ongeveer formaat golfbal. Wikkel de ontbijtspek er omheen en zet vast met een cocktailprikker.

Stap 3: Verwarm de bbq tot 140 graden indirect, voeg wat rookhout toe en leg de balletjes op het rooster. Laat ze 20 minuten roken.

Stap 4: Lak de balletjes met een siliconenkwastje.

Stap 5: De saus moet even zetten dus laat de ballen nog 10 minuten garen. Daarna serveren met een ijskoud biertje of glas rosé.

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Voor 25 balletjes heb je ongeveer 500 gram gehakt nodig. Alleen rundergehakt, want het varkensgedeelte zit in de ontbijtspek die we eromheen wikkelen.

Doe de rundergehakt in een kom en voeg toe:

  • 2 flinke eetlepels rub. Wij bevelen de Smokey Goodness Beef Rub aan, maar zelfgemaakte rub kan prima.
  • 1 ei
  • 40 gram paneermeel
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 80 ml melk

Meng het geheel goed door elkaar.

Stap 2

Draai ongeveer 25 balletjes, formaat golfbal. Wikkel daarna een plakje ontbijtspek om de balletjes en steek er een prikker in.

Stap 3

De BBQ moet 140 graden indirect zijn. Voeg een chunk rookhout toe, bijvoorbeeld kersen of appelhout. Het mag ook wat scherper hout zijn zoals beuken of eiken. Leg de balletjes op het rooster en laat ze 20 minuten roken.

Stap 4

Na 20 minuten is het tijd om de balletjes te lakken. Wij gebruiken American Stockyard saus. Aan te bevelen zijn de Red Raspberry of de Hill County. Probeer zelf wat je lekker vindt of deel de balletjes in 2 gedeelten en doe op de eene helft een andere saus dan op de andere helft.

Giet wat saus in een kommetje en gebruik een siliconenkwastje om de balletjes te lakken. Grill daarna nog 10 minuten.

Stap 5

De saus moet “opdrogen” dus laat de balletjes nog even met rust. Controleer de kerntemperatuur als je er zeker van wilt zijn (70 graden voor gehakt). Als de saus nog te nat is kun je ze nog een paar minuten laten liggen. Haal ze van de BBQ en open een biertje of een flesje wijn. Enjoy!

Boodschappenlijst

  • Rundergehakt, 500 gram voor 25 balletjes

  • 25 plakjes ontbijtspek, 40 gram parmezaanse kaas, 40 gram paneermeel, 80 ml melk en 1 ei

  • Rub. In dit recept gebruiken we Smokey Goodness Beef Rub. Eigengemaakte rub is ook een goede optie.

  • BBQ saus om af te lakken. In dit geval de American Stockyard’s Red Raspberry