Over the top chili

Chili op de BBQ

  • Voorbereiding: 30 minuten/BBQ: 3 uur
  • Kerntemperatuur 70 graden
  • BBQ temperatuur 140 graden
  • Indirect

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Hak de knoflook fijn, snijdt de ui in blokjes, snijdt de paprika in blokjes, snijdt 1 jalapeno fijn (optioneel) en snijdt 1 kg tomaten in kleine blokjes. Verwarm daarna op het gasfornuis de gietijzeren pan met een scheutje olijfolie. Maak de knoflook bruin, voeg de uien toe. Even roeren en daarna de paprika en de tomaten toevoegen. Voeg daarna 1 blik gepelde tomaten toe , 1 blikje tomatenpuree en de runderbouillon. Als laatste de kruiden zoals in de foto hierboven. Roer alles goed door.

Stap 2: Vermeng 2 eetlepels rub met 1 kg rundergehakt. Meng goed en vorm een bal.

Stap 3: Verwarm de BBQ tot 140 graden indirect. Voeg wat rookhout toe. Plaats de plate setter / conveggtor en zet de pan met chili precies in het midden. Leg het rooster op de pan en de bal gehakt precies in het midden van de pan.

Stap 4: Na ongeveer 2 uur zal de bal een kerntemperatuur hebben van 70 graden. Verkruimel de bal en voeg het toe aan de chili samen met 2 blikken bonen en 1 blik mais.

Stap 5: Laat nog ongeveer 45 minuten sudderen totdat ook de bonen en mais gaar zijn. Serveer met geraspte kaas en eventueel zure room.

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Hak de tenen knoflook goed fijn, snijdt de ui in kleine blokjes, snijdt de paprika in middelgrote blokjes, snijdt 1 jalapeno fijn (optioneel) en snijdt 1 kg tomaten in kleine blokjes. De jalapeno is optioneel, want het maakt het gerecht een heel stuk pittiger. Dat kun je eventueel weer afremmen met zure room, maar bedenk van tevoren hoe pittig je de chili wilt maken.

Verwarm daarna op het gasfornuis de gietijzeren pan met een scheutje olijfolie. Maak de knoflook bruin en voeg dan de uien toe. Even roeren totdat de uien glazig zijn en daarna de paprika en de tomaten toevoegen. Wederom goed roeren en 1 minuut laten garen. Voeg daarna 1 blik gepelde tomaten toe , 1 blikje tomatenpuree en de runderbouillon. Verwarm totdat het lichtjes gaat koken. Als laatste de kruiden toevoegen zoals in de ingrediënten foto hierboven. Roer alles goed door. Zet het fornuis uit, de pan gaat nu op de BBQ.

Stap 2

Doe 1 kg rundergehakt in een ovenschaal. We gebruiken rundergehakt omdat dit veel magerder is dan gemengd gehakt. Gemengd gehakt maakt de chili veel vetter. Strooi 2 eetlepels rub over het gehakt en meng het goed door elkaar. Als de rub verspreid is door het gehakt kneed je er 1 grote bal van. Meerdere ballen kan ook, dan wordt er meer rook en dus meer BBQ smaak aan het gehakt afgegeven. Dit is een persoonlijke keuze.

Stap 3

Verwarm de BBQ tot 140 graden indirect. Voeg wat rookhout toe, liefst Hickory. Als je dat te sterk vindt kan appelhout of kersenhout ook prima. Plaats de plate setter / conveggtor en zet de pan met chili precies in het midden. Op Amerikaanse forums lezen we regelmatig dat ze een slang of een bal van aluminiumfolie onder de pan leggen. De hitte komt dan niet meer direct van de plate setter af en dat zorgt ervoor dat de chili niet aanbrandt in de pan. Wij hebben dit nog niet eerder meegemaakt dus we laten dit achterwege. Leg het rooster op de pan en de bal gehakt precies in het midden van de pan. Sluit het deksel.

Stap 4

Na ongeveer 2 uur roken zal de bal een kerntemperatuur hebben van 70 graden. Controleer dit met een kernthermometer.  Verkruimel de bal in de (schoongemaakte) ovenschaal en voeg het toe aan de chili samen met 2 blikken kidneybonen (of 1 blik als je niet van kidneybonen houdt) en 1 blik mais.

Stap 5

Laat nog ongeveer 45 minuten sudderen op 140 graden totdat ook de bonen en mais gaar zijn. Je kunt tussendoor af en toe omroeren. Serveer met geraspte kaas en eventueel zure room als je de chili te pittig vindt. Geniet van je chili van de BBQ!

Boodschappenlijst

  • 1 kg rundergehakt

  • 1 kg tomaten, 3 gekleurde paprika’s, 3 uien, 4 tenen knoflook, 1 blik mais, 2 blikken kidneybonen, 1 blik gepelde tomaten, 1 blikje tomatenpuree, 1 jalapeno (optioneel)

  • 1 eetlepel chilipoeder, 1 eetlepel komijnpoeder, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel uienpoeder

  • 200 ml runderbouillon

  • 2 eetlepels rub voor door het gehakt