Picanha

op een spies

  • Voorbereiding: 5 minuten/BBQ: 15 minuten
  • Kerntemperatuur 55 graden
  • BBQ temperatuur niet belangrijk
  • Direct

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Snijdt de picanha in 3 ongeveer even grote stukken.

Stap 2: Vouw de delen dubbel (vetkant naar buiten) en plaats ze op de spies. Let op! Kleinste stukje aan het uiteinde. Bestrooi rijkelijk met zout.

Stap 3: Steek de BBQ aan en let erop dat je niet teveel houtskool gebruikt. Leg de spies boven het vuur en blijf ronddraaien om verbranding te voorkomen. Nadat het vlees mooi donkerbruin is geworden ga je temperatuur checken in het kleinste gedeelte. Haal dit stukje eraf bij een kerntemperatuur van 48 graden.

Stap 4: De overige stukken verwarmen we indirect. Leg de spies terug op de indirecte BBQ, ongeveer 5 minuten. Check de grote delen en als deze 48 graden in de kern hebben zijn de klaar. Steek het kleine stukje terug en laat het geheel 5 minuten rusten.

Stap 5: Pak een groot en scherp mes en snijd dunne plakjes rechtstreeks van de spies.

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Een picanha is meestal tussen de 1.0 en 1.3 kg. Leg de picanha op de snijplank met de vetkant naar beneden. Kijk nu goed hoe de draad loopt. Je moet namelijk haak op de draad snijden. Meestal loopt de draad van het dikke gedeelte richting het dunne gedeelte en kun je 3 mooie en gelijke delen snijden.

Stap 2

Pak een lange en sterke vleesspies. Het mooiste is een spies die niet een rond metalen gedeelte heeft, maar een driehoek. Tijdens het draaien zal je vlees dan automatisch meedraaien. Met een ronde spies is de kans groot dat je vlees recht blijft hangen.

Pak de picanha en vouw het stuk dubbel met de vetkant naar buiten gericht. Steek de spies door beide vetkanten heen. Zorg ervoor dat het kleinste stukje picanha aan het uiteinde zit. Dit stuk is namelijk het eerst gaar en moet dus als eerste van de spies af.

Stap 3

Vul je BBQ met kolen. Zorg voor een enkele laag en vul de BBQ zeker niet tot de rand. Het vuur wordt dan veel te heet en de vlammen komen dan te dicht bij het vlees. Steek de BBQ aan en als de kolen gloeien kan de spies erop. Blijf constant bij het vlees en blijf draaien. Zo gauw het vet gaat druppelen zullen er grote vlammen ontstaan. Die mogen best het vlees raken maar pas op dat het niet verbrand.

Als de stukken een mooie donkerbruine kleur hebben gekregen kun je het kleinste stuk picanha gaan controleren op kerntemperatuur. Als de kern 48 graden is haal je dit stuk van de spies af.

Stap 4

De overige stukken hebben nog niet de gewenste kerntemperatuur. Maar we gaan niet meer direct grillen, want dan zal het ongetwijfeld gaan verbranden. Maak de BBQ indirect (schuif de kolen naar 1 kant of plaats de platesetter) en leg de spies weer terug. Sluit het deksel en wacht ongeveer 5 minuten. Controleer of de grote stukken nu 48 graden zijn. Anders wacht je nog wat langer.

Schuif daarna het kleine stukje terug op de spies en laat alles 5 minuten rusten.

Stap 5

Pak een scherp en groot mes. Snijdt dunne plakjes rechtstreeks van de spies. Pak een biertje of een glas rode wijn en enjoy!

Boodschappenlijst

  • Picanha. Ongeveer 1.3 kg

  • Zout. Liefst saltflakes van bijvoorbeeld Maldon.

  • Een goede vleesspies en kernthermometer.