Spareribs de 3-2-1 methode

De malste spareribs die er zijn

 • Voorbereiding: 15 minuten/BBQ: 5-6 uur
 • Kerntemperatuur niet belangrijk
 • BBQ temperatuur 110 graden
 • Indirect met waterschaal
Avada Admin

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Verwijder het longvlies.

Stap 2: Rub de ribben aan beide kanten.

Stap 3: Verwarm de bbq tot 110 graden indirect en voeg wat rookhout toe (eiken of beuken).

Stap 4: Leg de ribben op het rooster en laat ze 2-3 uur garen afhankelijk van de dikte.

Stap 5: Leg 2 stroken aluminiumfolie naast elkaar en leg een strook suiker met boter. Leg de spareribs met de vleeskant erop. Giet een half kopje appelsap over de spareribs. Vouw de folie om de ribben en leg ze terug op de bbq. Opnieuw 2 uur garen.

Step 6: Verwijder de folie. Lak de ribs met bbq saus of een glaze. Leg de ribs terug op de bbq.

Step 7:  Na 1 uur zijn ze klaar.

Uitgebreide handleiding met foto’s

Avada Admin

Stap 1

Verwijder het vlies aan de botzijde. Doe dit met de stompe kant van een mes. Duw het puntje tussen het bot en het vlies en wrik het los. Als je het kunt vastpakken trek je het los met je vingers. vergeet dit niet te doen. Tijdens bereiding wordt dit stug en leerachtig, het is niet eetbaar. Haal ook losse stukjes vlees weg en harde randjes vet.

Avada Admin
Avada Admin

Stap 2

Gebruik een rub speciaal voor varken. In dit recept gebruiken we de LetzQ Pork Rub, maar als je een andere wilt gebruiken is dat uiteraard prima. Je kunt ook je eigen rub samenstellen. Gebruik voor spareribs knoflookpoeder, paprikapoeder, mosterdpoeder, chilipoeder, zout en suiker. Wrijf beide kanten van de ribs in met de rub.

Avada Admin
Avada Admin
Avada Admin

Stap 3

Verwarm de bbq tot 110 graden indirect. Gebruik 2 stukken rookhout, liefst eiken of beuken. Spareribs kunnen flink wat rook aan, dus niet te zuinig.

Avada Admin
Avada Admin

Stap 4

Leg de ribs op de bbq met de botkant naar beneden. Vergeet de waterschaal niet zodat het vochtgehalte in je bbq gehandhaafd blijft.

Avada Admin
Avada Admin
Avada Admin
Avada Admin
Avada Admin

Stap 5

De dikte van je spareribs bepalen de duur van het garen. Normale spareribs, baby back ribs of Louisiana style ribs zullen na 2 uur klaar zijn om in te pakken. De dikkere of extra bevleesde spareribs moeten ongeveer 3 uur. Na 3 uur roken/garen gaan we de spareribs inpakken. Leg 2 stroken aluminiumfolie naast elkaar en leg hierop een strookje met boter en suiker. Leg de spareribs met de vleeskant erop. Giet een half kopje appelsap over de spareribs. Vouw de folie om de ribben en leg ze weer terug voor 2 uur. Doe dubbele lagen aluminiumfolie als je wilt voorkomen dat je er een gaatje in prikt en alle sappen eruit lopen.

Avada Admin
Avada Admin
Avada Admin

Stap 6

Na 2 uur in de folie mogen de spareribs eruit. Je controleert ze eerst op gaarheid. Dat doe je door de spareribs op een snijplank te leggen en ze vanuit het midden op te tillen. De buitenkanten moeten de snijplank raken en het midden mag net een klein beetje scheuren. Als ze nog te hard zijn moeten ze nog even in de folie terug op de bbq. Zijn ze wel gaar genoeg lak je de ribs met bbq saus of bbq glaze. In dit recept gebruiken we de Blues Hog bbq sauce. Bestrijk de ribben rijkelijk en leg ze terug op de bbq.

Avada Admin
Avada Admin

Stap 7

Na wederom een uurtje op de bbq zal de saus mooi ingedikt zijn op de ribben. Haal de ribs eraf, snijdt ze tussen de botten en serveer met frisse mango salade en een gepofte aardappel.

Boodschappenlijst

 • Spareribs. Liefst baby back ribs of flat ribs. Tenzij je van dik bevleesd houdt. 1 streng (500 gr) is voor 1 persoon.

 • Appelsap

 • Suiker

 • Boter. (vloeibare boter kan ook)

 • Rub. In dit recept gebruiken we LetQ Pork Rub.

 • Glaze. In dit recept gebruiken we Blues Hog BBQ Sauce.

 • Rookhout. In dit recept gebruiken we eiken.

Bijgerechten

 • Mango salade

 • Franse frietjes

 • Aardappelsalade of huzarensalade