Spareribs Balsamico

In samenwerking met:

HP van Linschoten

  • Voorbereiding: 10 minuten/BBQ: 4,5 uur
  • Kerntemperatuur niet relevant
  • BBQ temperatuur 120 graden
  • Indirect

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Verwijder het vlies van de ribben. Rub daarna de ribben aan beide kanten.

Stap 2: Zet je BBQ aan en verwarm tot 120 graden. Maak de BBQ indirect. Voeg wat rookhout toe (eikenhout of kersenhout). Leg de spareribs op het rooster en rook ongeveer 2-3 uur afhankelijk van de dikte.

Stap 3: Maak intussen de balsamico glaze. Gebruik 100 ml water, 100 ml balsamico azijn en 50 gram suiker. Voeg tegelijkertijd toe in een pan op matig vuur. Breng tot kookpunt en laat 10 minuten zachtjes koken. Eventjes laten afkoelen en check of de substantie licht stroperig is. Anders nog even doorkoken.

Stap 4: Na 2-3 uur roken beginnen met lakken van de ribs. Lak elk half uur. Maximaal 3 keer.

Stap 5: Haal de spareribs van de BBQ. Even laten afkoelen en daarna langs het bot snijden. Enjoy!

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Verwijder het vlies van de ribben. Steek een schroevendraaier of bot mes net onder het vlies en trek het omhoog. Snijdt vetrandjes en losse stukjes ook weg. Rub daarna de ribben aan beide kanten. Gebruik een rub met paprika zoals Good Shit van de Big Cock Ranch. Pig Rub van Smokey Goodness of de LetzQ Pork Rub zijn zeer goede alternatieven. Je kunt het ook basic houden met alleen wat peper en zout.

Stap 2

Zet je BBQ aan en verwarm tot 120 graden. Maak de BBQ indirect. Voeg wat rookhout toe (eikenhout of kersenhout). Leg de spareribs op het rooster en rook ongeveer 2-3 uur afhankelijk van de dikte. Normale babyback ribs zijn na 2 uur al klaar, maar echte spareribs of dik bevleesde ribs hebben een uurtje langer nodig. Je zou eventueel de ribben een uurtje in folie kunnen garen.

Stap 3

Maak intussen de balsamico glaze. Gebruik 100 ml water, 100 ml balsamico azijn en 50 gram suiker. Gebruik geen hele dure balsamico, dat is zonde. De goedkoopste uit de supermarkt voldoet al prima. Voeg alles tegelijkertijd toe in een pan op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng tot kookpunt en laat 10 minuten zachtjes koken. Eventjes laten afkoelen en check of de substantie licht stroperig is. Anders nog even doorkoken. Let op: de warme substantie is vloeibaarder dan de koude. Iets om rekening mee te houden.

Stap 4

Na 2-3 uur roken kunnen we de ribs gaan lakken. Gebruik een siliconenkwast en smeer niet direct een hele dikke laag. We lakken hem meerdere keren. Doe dit elk half uur. Na de derde keer lakken laat je de ribs nog 15-30 minuten garen en dan zijn ze klaar.

Stap 5

Haal de spareribs van de BBQ en laat ze even afkoelen. Daarna langs de botten snijden en serveren. Eet smakelijk!

Boodschappenlijst

  • Spareribs, 2 strengen ongeveer 500 gram per stuk. Voor het beste vlees ga je naar VanLinschoten.

  • Een lekkere rub voor varken.

  • 100 ml water, 100 ml balsamico azijn, 50 gram suiker

  • Rookhout. Kersen, appel, eiken of beuken zijn prima.