Tomahawk & Gin

In samenwerking met:

HP van Linschoten en De Slagers Gin

  • Voorbereiding: 5 minuten/BBQ: 10 minuten
  • Kerntemperatuur 50 graden
  • BBQ temperatuur niet relevant
  • Direct

Snelle stap voor stap handleiding

Stap 1: Gebruik grof zeezout of saltflakes. Rub de tomahawk aan alle zijdes.

Stap 2: Vul een groot glas met ijs. Voeg 35 ml gin toe. Voeg een schijf gerookte sinaasappel toe. Vul af met 3/4 tonic. Even roeren.

Stap 3: Vul de BBQ tot de rand met kolen en steek de kolen aan. Leg daarna de tomahwak direct op de kolen. Draai de tomahawk elke 4/5 minuten (afhankelijk van de dikte) Bij een tomahawk van 1 kg kun je 4 minuten per kant aanhouden.

Stap 4: Draai na 4 minuten de tomahawk om. Na een totaal van ongeveer 8 minuten haal je de tomahawk uit de kolen en laat je hem minimaal 10 minuten rusten.

Stap 5: Snijdt het bot los van de steak. Snijdt daarna de steak haaks op de draad van het vlees. Strooi er Rotterdamsche steakkruiden overheen en enjoy!

Uitgebreide handleiding met foto’s

Stap 1

Als we een tomahawk cavemanstyle gaan grillen dan kunnen we geen kruiden of peper gebruiken. De hitte zal de kruiden verbranden en dan wordt het vlees bitter. Gebruik dus alleen zout. Liefst Maldon saltflakes. Gebruik een royale hoeveelheid om het vlees in te wrijven en laat daarna de steak nog zeker 10-15 minuten op temperatuur komen.

Stap 2

In de tussentijd gaan we de gin-tonic maken. Vul een groot glas met ijs. Voeg 35 ml gin toe. Voeg een schijf gerookte sinaasappel toe. Vul af met 3/4 tonic. Even roeren. Check slagersgin.nl voor meer info.

Stap 3

Vul de BBQ tot de rand met kolen en steek de kolen aan. Leg daarna de tomahawk direct op de kolen. Draai de ossenhaas elke 4/5 minuten, dit is afhankelijk dan de dikte en het gewicht van de steak. Bij een tomahawk van 1 kg zal dit 4 minuten per kant zijn.

Stap 4

Draai na 4 minuten de tomahawk om. Na een totaal van ongeveer 8 minuten haal je de tomahawk uit de kolen en laat je hem minimaal 10 minuten rusten. Je kunt nu de kerntemperatuur al even checken. Tijdens het rusten zal hij ongeveer 10 graden stijgen. Je wilt uitkomen op rare (50 graden) of anders medium-rare (55 graden).

Stap 5

Snijdt het bot los van de steak. Snijdt daarna de steak haaks op de draad van het vlees. Strooi er Rotterdamsche steakkruiden overheen en enjoy!

Boodschappenlijst

  • Een goede tomahawk steak. Voor het beste vlees ga je naar VanLinschoten.

  • Zeezout, geen keukenzout. Zout met een grove korrel is het beste. Maldon Saltflakes is een goed voorbeeld.

  • Gin. In dit recept gebruiken we de slagers gin van Van Linschoten

  • Tonic, ijs, gerookte sinaasappel

  • Rotterdamsche steakkruiden