Wat is onmisbaar voor de BBQ Boss

Een BBQ

Uiteraard is het meest belangrijke een degelijke BBQ. Er zijn verschillende soorten:

Je hebt kamado bbq’s: Big Green Egg, Kamado Joe, The Bastard, Primo. Dit zijn keramische bbq’s en in principe de beste houtskool bbq’s die er zijn. Ze zijn ook het duurst.

Dan zijn er houtskool/briketten bbq’s: Weber, Rosle, Boretti. Dit zijn stalen bbq’s met een laagje emaille. Vooral de “kogel” bbq van Weber is de meest bekende.

Dan zijn er nog gas bbq’s en elektrische bbq’s. Omdat wij alleen met houtskool werken gaan we hier verder niet op in.

Er zijn ook nog de grote smokers en BBQ’s die op houtpellets werken zoals een Traeger of Yoder smoker. Stel digitaal de temperatuur in en alles wordt voor je gedaan.

Wij van BBQ Bosses gebruiken hoofdzakelijk onze Big Green Egg’s. Af en toe wordt de Weber gebruikt voor bijvoorbeeld de Tomahak steaks of marshmallows. Maar alle low en slow projecten zijn op de BGE. Een Weber haalt het niet bij een keramische bbq. Deze zijn veel beter op temperatuur te houden, gaan zuiniger om met houtskool en kun je langere tijd alleen laten. Ze zijn veelzijdiger in te zetten (roken, koken, bakken, stomen, direct, indirect, low en slow) en ze gaan tientallen jaren mee.

Een thermometer in het deksel

Welke bbq je ook hebt of kiest, 1 ding mag absoluut niet ontbreken en dat is een temperatuurmeter in het deksel. Je kunt ook een geavanceerde kernthermometer aanschaffen maar dat werkt omslachtiger dan een thermometer waar je duidelijk en snel de temperatuur kunt aflezen.

Een Looftlighter of aanmaakblokjes

Aanmaakblokjes werken in een BBQ prima. Gewoon 3 blokjes op of een beetje tussen de kolen, alle luchtroosters open en kwartiertje wachten. Vooral kamado BBQ’s gaan prima aan op deze manier.

Een super handige tool om je kolen op te stoken is een Looftlighter of de Eggniter. Binnen 60 seconden hete houtskool.

De looftlighter komt ook goed van pas om tussentijds de bbq heter te maken. Bijvoorbeeld eerst low en slow je picanha na 47 graden. Als je dan wilt afgrillen moet je eerst wachten tot je bbq heet genoeg is door alle luchtroosters open te zetten. Met een looftlighter kun je na 30 seconden al afgrillen.

Een kernthermometer

Net als de thermometer in het deksel is dit het tweede item wat absoluut niet mag ontbreken in je uitrusting. Je controleert of je vlees niet te rauw of juist te gaar wordt en je voorkomt uitdroging. Investeer in een goede en geijkte thermometer. Er zijn 2 soorten: de eerste meet direct de temperatuur (bovenste foto) en de andere steek je in het vlees zodat het continu wordt bijgehouden. De tweede is vooral voor grote stukken vlees die je low en slow bereidt.

Houtskool

Houtskool is belangrijker dan je zou denken. Je wilt geen gruis, geen houtskool wat erg rookt en je eten bitter maakt en wat lang en heet brandt. Briketten zijn een no go. We willen zuivere houtskool en het liefst hardhout. Mooie chunks waar de lucht goed tussendoor kan.

Rookhout

Rookhout is super om je stukken vlees extra smaak mee te geven of een mooie rookrand te creƫren. Omdat de verschillen tussen de niet heel groot zijn is het belangrijk om het eindresultaat vast te stellen. Wil je veel en dikke rook of juist subtiel roken? Eiken, Beuken, Mesquite en Hickory geven heftige rook en zijn geschikt voor vooral rund- en varkensvlees.

Lichter hout zoals hout van fruitbomen en notenbomen zijn beter geschikt voor kip of vis. Als je hiervoor de zwaardere houtsoorten gebruikt wordt je stukje kip of vis al snel bitter.